tisdag 26 maj 2009

Det är inte bara männen som är förtryckare.

När det gäller könsstympning av flickor, kan man få intrycket att kvinnorna är de mest pådrivande. Jag har i en dokumentär hört en kvinna, på en fråga om detta, svara: "Jag har gått igenom detta och då ska inte min dotter komma undan. Jag måste veta att hon inte går till män innan hon är gift.

Varje slag av ingrepp som inte är av medicinsk karaktär borde, när det gäller omyndiga, kriminaliseras. Sverige är ju annars så bra på att brottstämpla minsta lilla förseelse att man kan bli kriminell utan att ha en aning om det. Vi måste sätta stopp för allt vad könsstympning heter. Även på pojkar. Sluta att vara så undfallande gentemot invandrare! Varför är det kränkande att läkarundersöka barn till föräldrar med denna kultur när så inte är fallet vid misstanke om t.ex. incest? Det är omtänksamhet om barnen och även till gagn för föräldrar som inte ägnar sig åt dessa barbariska seder. Om vuxna människor vill "omskapa" sin kropp så är det upp till dem men de ska inte skända sina barn.

"-När flickan var elva tog modern med henne till hemlandet och lät henne könsstympas. Utöver själva stympningen misshandlade modern flickan vid ett stort antal tillfällen. Nu har dottern beviljats skadestånd.

Flickan det handlar om har i dag hunnit bli en ung kvinna, knappt 20 år. Sommaren 2001 åkte hon med modern till Somalia. Modern kallade det att dottern skulle "renas".

Själva ingreppet utfördes av "en på förhand vidtalad manlig person", mot betalning. Modern samt två andra kvinnor höll fast den elvaåriga flickan medan hennes klitoris samt delar av de inre blygdläpparna skars bort."
Dn

6 kommentarer:

Sara sa...

jag vet inte riktigt vad du menar med att könsstympning av män ska förbjudas och undrar om du fått korrekt information om detta.

vad gäller manlig omskärelse handlar det om att ta bort förhuden och det är inget skadligt ingrepp. snarare kan detta även utföras av läkare i väst pga att vissa pojkars förhud är för trång. borttagen förhud kan även vara positivt rent hygieniskt, då rengöring då går smidigare.

eller menade du kanske att testiklar borttages? det har ju mer att göra med kastrering.

Eva sa...

Sara: Det finns olika meningar om omskärelse; bl a kan det minska känseln vid samlag. Det kanske inte är direkt skadligt (förutom när det blir svåra infektioner), men eftersom en man föds med förhud kanske den har någon funktion. Och varför inte låta pojken själv, när han blir tillräckligt gammal, avgöra hur han vill göra.
Vad gäller kvinnor och kontrollen av deras döttrar att vara oskulder, är det klart att kvinnorna i de flesta fall utför övervakningen och ser till att traditionerna följs. Kvinnor kan!

Anonym sa...

Sara, du vet inte vad du pratar om. Du blandar ihop medicinsk åtgärd av för trång förhud med omskärelse, dvs. könsstympning där förhuden skärs bort. Förhuden både smörjer och skyddar ollonet och manlig omskärelse orsakar flera välkända problem, som torrhet, skavsår, problem vid onani osv. Det betyder dock inte att alla som är omskurna upplever problem. Dessutom ärförhuden full av känsliga nervändar. Jag skulle inte operera bort min förhud för någon summa pengar.

Rengöring går smidigare? Vilket idiotiskt och inkorrekt argument eftersom det inte är svårt att hålla rent om man har en normal förhud. (Det märks att du inte är man själv.) Argumentet är för övrigt mer relevant för kvinnlig omskärelse. Trots det tvivlar jag på att du ens i det fallet skulle tycka att det var ett relevant argument. Tänk igen!

Gammelsvensk sa...

Sara,
Om jag inte är felunderrättad så kallas det kastrering om man tar bort testiklarna.

Anonym sa...

En röst på SD nu i EU-valet och sedan 2010 är ETT sätt att uppmärksamma hedersproblematiken som råder inom muslimska och somaliska miljöer.

Det är heller inte rimligt att skattebetalarna ska stå betala för kalaset efter det att somalier roar sig med att stympa sina barn. Det är fruktansvärt det som hänt flickan och de är helt självklart att hon borde få skadestånd men borde inte flickans föräldrar få betala av till staten under resten av deras liv?

JohannaV

Gammelsvensk sa...

Johanna,

Jag håller med dig både när det gäller Sd och finansieringen av allt elände som vissa inflyttade kulturer förser oss med.