onsdag 15 april 2009

Vad var det vi sa?

På 90-talet bodde jag alldeles bredvid en vattentäkt i Hynboholm utanför Karlstad. Där bestämde kommunen sig för att bygga en ny flygplats. Detta bygge blev starkt kritiserat av många. Först och främst av rädsla för att vattnet skulle förstöras men som vanligt så var ju inga argument från "folket" goda nog. Människor tvångsförflyttades från sina gårdar och flygplatsen byggdes mitt på vattentäkten. Denna flygplats har varit mycket omtalad sedan dess p.g.a. att den gått med mångmiljonförluster varje år sedan starten. Nu har t.o.m. Luftfartsverket tagit sin hand ifrån den.

Idag får man läsa detta i NWT.
Vattentäkter i Karlstad ska moderniseras.
Karlstads fina dricksvatten ska bli ännu godare.
Vattentäkterna Kattfjorden, Sörmon, Hertsöga och Hynboholm ska moderniseras.
– Vi ser till att Karlstadsbor i flera generationer framåt ska ha bra vatten, säger Per Eriksson, utredningsingenjör på teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstads kommun.

Skyddsområdena som finns idag börjar bli till åren, den äldsta är från 1950-talet. Enligt ett pressmeddelande från kommunen är de inte utformade på ett optimalt sätt vilket gör att de inte har ett fullgott skydd på sikt.
– För de allra flesta innebär det här inte stor förändring men vi måste alla värna om vårt vatten genom att vara försiktiga med sånt som kan förorena vattnet, säger Kristina Hedfors, miljöingenjör på teknik- och fastighetsförvaltningen.
Kommunen ställer ut förslaget i bibliotekshuset från sjätte maj till 26 juni. Alla som på något sätt är berörd av moderniseringen bjuds in till samråd.

Så lät det minsann inte när de skulle bygga flygplatsen. Då var det ingen fara för vattnet och alla åtgärder vidtogs för att ta vara på Urea och annat från flygplanen.
Vi var många som blev berörda på många vis. Kilometervis med skog försvann och med den alla våra ridvägar, spårmarker, bär-och svampplockning samt mycket mer. Hela området blev en öken. Detta flygplatsprojekt har varit ett stort fiasko från början till slut men det ska naturligtvis aldrig erkännas. Undrar hur många skattekronor som plöjts ner där under åren?

1 kommentar:

Anonym sa...

Standardsvaret: Jamen det där var långt före min tid.
midgardsjarlen