lördag 18 april 2009

EU och våra pengar

"Den dåvarande ordföranden för den italienska regionen Basilicata, socialdemokraten Filippo Bubbico, mottog 10 329 euro av EU-pengar för uppfödning av maskar som skulle leda till framställning av silkestrådar. Företaget existerade emellertid aldrig i verkligheten och inte en enda tråd av silke producerades."


"2006 anklagades en EU-byråkrat för att till sig själv lägga undan EU-pengar som var avsedda att stödja offer från kärnkraftsolyckan i Tjernobyl."


"Den nuvarande gröna EU-parlamentarikern Ramón Romera, som tidigare var borgmästare i den spanska staden Chirivel, krävde 54 000 euro för ett projekt som initialt handlade om en ridskola, men som slutligen omvandlades till en vägbordell."


"EU-medel har använts för investeringar i privata projekt på uppdrag av olika borgmästare som representerar Spaniens konservativa parti. Pengarna har bland annat gått till byggandet av olika privata hotell."


"2006 kom en rapport som fann att 60 miljoner kronor hade utbetalats till ett hem för cancerbarn i italienska Avellino i början av 1990-talet. Hittills har inte en enda sjuksäng uppställts i hemmet."


"En dansk person som gick under namnet krokodilmannen fick bidrag från EU:s strukturfonder för byggandet av ett krokodilzoo i staden Norre Alslev."


"En dansk företagare mottog 100 000 euro från EU för att bygga en skidbacke på ön Bornholm. I en kommentar sa företagaren att han aldrig trodde att de (EU-byråkraterna) skulle stödja något så galet."


Jag tror lättsinnet över bedrägeriverksamheten inom EU bygger på ett systemfel. Budgetsystemet bygger på att medlemsländerna betalar in sina avgifter och EU-byråkratin bestämmer hur de ska hanteras. Denna omväg över Bryssel leder till att det politiska ansvarsutkrävandet tunnas ut. Länderna kan skylla på Bryssel och Bryssel skyller på medlemsländerna.



Den enklaste lösningen för att komma till rätta med bedrägerierna av EU-medel är att flytta makten över budgetutgifterna till medlemsländerna. Då skulle de nationella parlamenten kunna ställa regeringarna till ansvar vid de allmänna valen.


Som vi alla vet så går ju trenden åt rakt motsatt håll. All makt åt EU!

Inga kommentarer: