måndag 29 juni 2009

Kanske var det bättre förr?

Om man nu kan lita på Tv-nyheterna, så har Jan Björklund Fp kommit på något nytt, nämligen en anställningsform kallad lärlingsutbildning. Jag vet inte hur gammal han är men om man är för ung för att ha egen erfarenhet så går det säkert att få reda på fakta på annat vis. Jag är inte direkt "urgammal" men har ändock haft just sådana anställningar. När jag skulle ut på arbetsmarknaden en gång i tiden så var ju detta den allra vanligaste anställningsformen, om det var ett yrke med ett visst behov av utbildning. Man fick adekvat utbildning på plats och avancerade allteftersom. Detsamma gjorde lönen. Man anpassade sitt leverne efter vad man tjänade och hade inte så stora krav på t.ex. boende.

Detta kanske är ett utslag av att de förstått att vissa saker faktiskt fungerade bättre förr, men det kan man ju inte erkänna. Man är ju bakåtsträvare om man hänger kvar vid det gamla, oavsett hur bra det fungerar. Alltså måste man framhålla detta som något nytt.

Man kan ju hoppas att de dammar av några gamla skolformer också för den vi har nu har definitivt bevisat hur uselt den fungerar. Gå tillbaka till småskolor och låt barn utvecklas i lugn och ro.

1 kommentar:

Karpstryparn sa...

Ja, lärlingsutbildning är knappast någon nyhet, det har funnits länge men under olika namn genom åren. I Värmland t ex fanns det i början på 2000-talet någonting som hette Värmlandslärling.

Svar om skratt: Ja, jag tyckte att det var dags att klämma in någonting roligt också. För som du säger, det finns alldeles för mycket elände att läsa om.