tisdag 27 april 2010

Vision, 100000 invånare

Idag har jag gått en sväng med kameran inne i Karlstad. Där byggs det så det står härliga till må jag säga. Stora lån blir det för kommunen men nu är det ju en gång så att skrytbyggen för att locka nya invånare är viktigare än den befintliga befolkningen.



Så här ser det ut om man står med ryggen mot älven, som numera inte syns p.g.a. de mastodontbyggen som ligger ända ute vid vattnet, och tittar ner längs Pråmkanalen





Och så här ser det ut om man tittar åt andra hållet. Det stora "betongblock som syns är blivande CCC, Congress and Culture Centre. Den ljusa fina fasaden är något slags väv eller plast som sitter där under byggnationen. Det som fanns under hade en obestämbar brun färg. Förhoppningsvis inte den tänkta i färdigt skick.





Mellan femtio och hundra meter från bron som syns i bakgrunden rinner Klarälven förbi. Vid älvkanten håller man på att bygga ytterligare en bro som går över kanalen. Argumentet för detta är att man ska kunna gå utmed älven utan att behöva vika av de få meter som det är till den befintliga bron.





Nu är det ju så att när man går utmed älvkanten mot den nya bron så ligger det nya centret mitt i vägen. Om de inte har tänkt sig att göra något slags brygga utmed husväggen så vet jag inte hur man tar sig förbi.





Detta är Karlstads fina gamla stenbro. Historien berättar att konstruktören efter färdigställandet var så rädd för att den inte skulle hålla,att han hoppade från bron och drunknade.
Skröna förstås men jag trodde på den i många år.







Här har vi nu den enda lilla gröna plätt som finns kvar vid älven i det här området. Fotot är taget från stenbron.












Det här "sneda" huset ligger inklämt mellan kanalen och det nya centret, alldeles intill älven. Det är ett hyreshus så det kanske är de boende där som ska ha ny bro för att slippa gå de femtio meterna till den gamla.

Snart finns inte en enda fri yta vid Karlstads stränder.

6 kommentarer:

Ann-Marie sa...

Jamen det måste ju byggas fint för alla nya svenskar.

Berit sa...

Tack för fina bilder! Jag har en del svartvita från slutet av 50, början av 60-talet att jämföra med.

Gammelsvensk sa...

Ann-Marie;
Det som byggs i Karlstad nuförtiden är för dyrt t.o.m. för de som inte betalar själva.

Berit;
Det vore kul om du kunde skicka några för jag hade själv ingen kamera på den tiden.
Du kanske till och med kommer ihåg "Galischen", korvburen som låg vid kanalen i närheten av Hagatorget?

Ann-Marie sa...

Om det är för dyrt för alla undrar man ju lite stilla vad som är meningen med det hela i så fall...

Gammelsvensk sa...

Ann-Marie;

De har börjat att sälja vad de kallar "ägarlägenheter". Det är inte bostadsrätter utan precis som att köpa hus. Det är inte få miljoner de får betala i husen som ligger nära vattnet. Vissa lägenheter kommer att ha priser på uppemot åtta miljoner. Tanken är att dra till sig penningstarka skattebetalare så att kommunpolitikerna kan spendera mera.

Berit sa...

ska se om jag kommer sams med scannern