onsdag 14 april 2010

S+M= sant, det kallas demokrati!

Hörde på radion igår att sossarna och moderaterna tänker slå sina påsar ihop och regera Stockholm tillsammans för att inte behöva oroas över Sverigedemokraternas framgångar. Är det detta som är nutidens demokrati?

Intervjuarens fråga löd: Är det inte odemokratiskt att gå ihop med motståndarna enbart för att utesluta ett annat demokratiskt valt parti? Svaret blev att det odemokratiska är om ett parti som fått exempelvis två mandat kan avgöra resultatet av en omröstning.

Och jag som trodde att det var just detta som var meningen med demokrati. Att majoriteten avgör. Det är ju inte så att de två mandaten står ensamma utan blir ju backup åt ena sidans åsikt. Nu får man alltså tänka om. Det ska vara så att den "allians" som vinner valet ska bestämma allt. Om sedan t.o.m. flera av deras egna tycker annorlunda,och sådana finns det ju gott om numera när laget består av flera olika partier, får de snällt rätta in sig i ledet. Detta kallas demokrati. I alla frågor under en regeringsperiod kan man i princip strunta i att ha några omröstningar över huvud taget eftersom utgången redan är given. Detta skulle, med nuvarande system, också vara demokrati.

Självklart skulle jag tycka att det var bäst om jag finge bestämma men jag har insett att det inte skulle vara särskilt demokratiskt.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Så fungerar en fasciststat! Har du en annan åsikt än fulmedia och 7-partihelvetet, så smider man lömska ränker. Räkna med valfusk eller någon annan form av konspiration i september....Blodsven

Gammelsvensk sa...

Det kommer antagligen att bli en djäkligt smutsig period fram till valet. Det är ju längesedan de etablerade gick från att presentera sin egen politik till att endast ösa ur sig skit och lögner om Sverigedemokraterna. Jag tyckte att det var illa nog när de gick ihop och lämnade oss med bara två alternativ. Om de utökar den senaste trenden att samverka över blockgränsen så har vi inget alternativ bland de etablerade.
Då är det, om vi bortser från Sd,diktatur som jag ser det. Jag håller på att härda mig nu för efter valet är jag kanske med i hetluften. Förhoppningsvis blir vi stora.

Berit sa...

Efter 1968 har alla partier i Sverige varit socialistiska eller vad man nu benämner Statism.
Sverige var på den tiden världens tredje starkaste ekonomi men efter det startade nedgången genom att skattebördan snabbt ökade och den allmänna sektorn tredubblades.
Alla partier, som jag minns det under min tid i Sverige, har velat öka regeringens inflytande och minska individens. Det är bara i de små detaljerna de är oense.
SD fanns inte på "min tid' och jag måste erkänna att jag inte vet tillräckligt om hur de ser på socialism, fascism, ekonomi...allt jag vet är att de har en klok och vettig syn på ekonomin när det gäller immigrationsfrågan.

Gammelsvensk sa...

Detta är inte lätt att svara på. Man kan väl säga att fascism existerar inte ens som tanke. Inte socialism heller i den "militanta" form som finns hos vänsterfalangen. Man vill väl först och främst skapa möjligheter för människor att klara sin välfärd utan statens hjälp så långt det är möjligt utan att för den skull äventyra tillvaron för dem som har sämre förutsättningar.

Sd anser också att de skattesänkningar som alliansen genomfört inte ska ändras på utan att det finns utrymme för besparingar på en mängd andra områden. Ett dyrbart sådant är ju faktiskt den invandring vi inte får tala om men när man börjar rota så upptäcker man att det finns massor av områden där staten nu öser ut pengar i onödan. Det är svårt att specificera men ett exempel som jag själv reagerade starkt inför var när en tjej som kallade sig författare sa: "Det är tur att jag har full lön från staten för jag säljer ju inget."

Korruption, brottslighet, särskilt ekonomisk sådan som dessutom gör att pengar flyter i en strid ström ut ur landet är också sådant som sänker ekonomin. Enligt media har ju många invandrare pengar över för att skicka till sin släktingar i hemlandet och det är inga småsummor som försvinner den vägen. I stort sett är det väl så att Sd vill dra ner på utgifter istället för att kräva mer inkomster från folket.

Nu får jag vila skallen lite. Ilskan rinner på när jag börjar älta all skit som man översköljs med nuförtiden.

Anonym sa...

I hetluften efter valet? Antar att du är politiskt aktiv inom SD då. Isåfall är det bara att gratulera oss sverigevänner att det finns så mycket klokt folk i partiet. Jobbar alltid långt hemifrån på olika platser i landet, så jag har svårt att vara aktiv. Jag behöver väl inte säga vad jag tänker rösta på min vän...hehe...Blodsven

Gammelsvensk sa...

Man har ju lite mera tid till att engagera sig när man har utflugna barn och inte längre är aktiv på arbetsmarknaden. Lite klokskap har man väl förhoppningsvis samlat på sig med åren och jag kan numera säga hej till människor utan att rodna eller få tunghäfta, vilket jag inte kunde när jag var ung.
Om jobbet råkar föra dig i närheten av Karlstad så får du väl komma på en fika.

Anonym sa...

I mitt jobb som kraftledningsmontör hamnar jag lite överallt. Är inte sällan i Borgvik där det finns ett stort ställverk, där en jävla massa ledningar går in. Ska ha dig i åtanke när jag är i närheten. Trivs alltid i gott sällskap med kloka människor....Blodsven