tisdag 20 april 2010

Porten till paradiset.

Idag pratade man på nyheterna om Öresundsbron som fyller 10 år i år. Man visade glimtar från demonstrationer där människor varnade för just det som vi, med facit i hand, kan konstatera inte var några fantasier. Trafikmängden 2008 per dygn var på vägen 19 400 fordon och på järnvägen 29 000 passagerare. Jag har svårt att tro att det är möjligt att kontrollera alla som passerar vår gräns. Särskilt om man betänker att man hela tiden minskar personalen inom tullen. Öresundsbron tillsammans med medlemskapet i EU blev kanske inte någon bra kompott?

Är det då konstigt att mängden droger som kommer in i Sverige nu är enorm, för att inte tala om alla brottslingar och lycksökare från hela världen. Åkerier från hela Europa kan fritt konkurrera med svenska åkare utan att ha samma krav på varken finansiering, trafiksäkerhet eller miljöanpassning. Mycket smugglas också med dessa bilar.

Man kan ju bara spekulera i hur det skulle ha sett ut om inte denna vida port öppnats mot resten av Europa. Jag är inte så naiv att jag tror att vi inte hade haft några problem alls men jag känner mig ganska säker på att de inte skulle ha översvämmat oss på samma sätt. Ännu bättre hade det ju varit om vi sluppit även EU för då hade vi kunnat bestämma själva hur vi vill ha det. Det räcker gott med alla olika viljor som finns inom våra egna gränser. Många tyckte ju att det skulle bli så bra att man snabbt kunde ta sig ut i Europa på semester. Är det nödvändigt att "skynda" när man har semester? Är inte det liksom motsatsen till vad semestern är till för?
(Uppgifter om bron från Wikipedia.)

3 kommentarer:

vinterbadaren sa...

Pia har ju tidigare hotat med att sätta upp vägbommar på bron, men tyvärr blir detta nog bara i färdriktningen in mot Danmark. Hon lär nog hålla öppet från Danmark in mot Sverige för att lättvindigt bli av med allt slödder som likt egyptens gräshoppor översvämmar kontinenten.

Isa sa...

Jag håller med dig, Britt! Varken EU eller Öresundsbron har varit bra för Sverige - men ingen bryr sig längre om Sverige, har vi märkt. Vi har märkt det *länge* i alla möjliga avseenden som utvecklas MOT svenska intressen.
Det är alltid "vad kan Sverige göra för att gynna andra länder, andra folk, inte vad andra länder och folk kan gynna Sverige"
Det är hög tid att vrida rätt perspektiven i politikernas glasögon.

Ann-Marie sa...

Har varit/är emot bron och EU sedan begynnelsen. Visst går det fortare att ta sig över till Danmark med tåget, men till vilket pris?! Tågen är alltid överfulla (i alla fall när jag åkt) och inte direkt trevligt att stå som packade sillar. Det var mycket gemytligare med båtarna.
EU är jätten glufsglufs som kapar åt sig allt och kostar skjortan, byxorna och resten också. Och vad har vi fått ut av det? Visst, vi kan flytta och bo i andra länder lite lättare... men än se’n då?!