måndag 31 maj 2010

Var får sverigedemokrater organisera sig?

Nu har även en värmländsk sverigedemokrat fått huvudbry p.g.a. fackföreningar. Det är en ung tjej som utbildat sig till yrkeschaufför och nu ska börja sin första anställning i yrket. Det fackförbund inom LO som hon då logiskt sett skulle tillhöra är Transport. Nu är det dock så att Transport har lagt in en klausul i sina stadgar som gör det möjligt för dem att neka sverigedemokrater medlemskap.

Hon fick då rådet att prova SAC eftersom de inte tillhör LO-kollektivet och därför är opolitiska. Så här står det på deras hemsida:

"SAC är politiskt obundet och sätter alltid medlemmarnas behov och intressen i första rummet.
SAC står fri från alla intressen utanför medlemmarna. Vi låter oss inte påverkas av politiska partier, statliga myndigheter eller arbetsköparna."

Det står också så här och då börjar man bli lite misstänksam:

"Vi har en vision om att arbetarklassen kan forma sin egen framtid, en framtid där vi avskaffat klassamhällets orättvisor.
SAC vill förflytta makten på företagen från ägarna till de anställda. Den stora majoriteten tvingas arbeta, utan makt över verksamheten och för en lön som inte motsvarar värdet av det de producerar. I ett längre perspektiv strävar vi efter att verklig demokrati ska råda på arbetsplatserna enligt grundprincipen att alla anställda har en röst och att vinsterna ska tillfalla det allmänna och inte enskilda ägare.SAC är en feministisk och antirasistisk facklig organisation i kamp för ett framtida samhälle byggt på fria och jämlika individer."

När man sedan går vidare ser man att det finns lokala samorganisationer varav den som finns i Karlstad har länkar bl.a. till Värmland mot rasism och register för papperslösa.

Denna text finner man på VMRs sida:

"Lördagen den 21:e mars hade det rasistiska borgarpartiet Sverigedemokraterna tänkt att annordna en s.k ”stordelning” av material. VMR hade fått nys om deras planerade aktivitet kvällen före och arrangerade en motaktion. Sverigedemokraterna, med sin fullständigt urusla mobiliseringsförmåga, lockade inte så mycket som en enda person till sin aktivitet medan VMR´s aktivister var nära 15 till antalet vilket gjorde att en stor mängd material om såväl om vad SD är för ett parti samt vårt eget VMR-flygblad kunde nå ut till värmlänningarna. Som vanligt fick vi massor av god respons och knöt flera nya kontakter men mer om det en annan gång.
VMR-Karlstad"

Jag undrar om tjejen har så stora möjligheter att få organisera sig i SAC som varande sverigedemokrat? Det verkar vara klent med demokrati och öppenhet där, trots alla fina ord. Nu finns alltså risken att hon, som är ganska utsatt eftersom hon är ny på "marknaden" och alltså får räkna med osäkra anställningar, inte kommer att kunna hitta någon fackförening som tar emot henne. Vad har hon för möjligheter att skaffa sig ett skyddsnät?

2 kommentarer:

Anonym sa...

I vår "öppna demokrati" påstås det att vi inte har yrkesförbud, pga religiösa, politiska eller andra åsikter etc etc. Ytterligare en av alla lögner som maktens fascister slagit i folk. Mitt råd blir att lägg undan dessa 6-800 kr i månaden i en egen sparbössa, så slipper du göda en massa onödiga, otacksamma rövslickare, och avstår dessutom världens dyraste dasspapper 1 gång i månaden. Tyvärr har dessvärre de "fria" SAC oxå sett till att kväva demokratin. Etablissemangets k..ksugare skyr inga som helst medel att störta allt vad demokrati heter...Blodsven

Gammelsvensk sa...

Det finns väl ingen demokrati i Sverige längre och om det gör det så gäller den knappast för alla. Allra mest gäller den nog för de där du pratade om.