söndag 9 maj 2010

Vill man avfolka landsbygden?

Här kommer lite smått och gott om vad som, bland annat, avhandlades under helgens seminarier i Sunne.

Man tror att Sverige kan komma att ha 20 miljoner invånare om tjugo år p.g.a. klimatförändringar med medföljande torka i både Europa och Afrika. Ja, i så fall är väl en flytt till Sverige enda lösningen. Det är då man ska börja utnyttja landsbygdens möjligheter. De forskare som befann sig på plats verkar ha varit rörande eniga om att Sveriges landsbygd är det bästa alternativet för invandrare i framtiden. Är det därför man spar på resurserna till de svenskar som lever på denna landsbygd redan nu? Det kanske är så uträknat att bygderna ska avfolkas för att ge plats åt framtidens utifrån kommande nybyggare.

"– Vi måste också komma ihåg att de som kommer till Sverige har en egen definition om vad kulturen är. Något som vi måste anpassa oss till, sade Annika Carlsson Kanyama, forskningschef vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI."

Konstigt att ingen för längesedan har tänkt på att många av dem som kommer hit i alla fall är mer bönder än akademiker?

Man hade också långtgående planer på hur exploateringen kan komma att gå till när det gäller den "guldgruva" som skog och mark är på vår landsbygd. Det kanske inte är så konstigt att bygderna avfolkas när det finns ekonomiska intressen som inte involverar de befintliga invånarna.
Mycket intressant läsning i NWT!

18 kommentarer:

Anonym sa...

Oj vilken pessimist... ser du inte möjligheter?

Snart kommer det välla in arbetskraft till landsbygden, dessa behöver någonstans att bo, arbeta och de kommer vilja konsumera sina löner...

Det är väl bara planera och investera och se till att pengarna flödar till dig?

Själv bor jag i en storstad men funderar starkt på att nu kanske börja investera i landsbygden...

Du kanske skulle skippa SDs konservativa och pessimistiska dystopiska syn av hur framtiden nu utvecklar sig och testa att vara lite mer optimistisk och vilja vara en del av framtiden. Och vem vet kanske därigenom ha en chans att förändra den åt ett lite mer utopisk håll (enligt de åsikter du har)...

Anonym sa...

Oj vilken optimist som ser möjligheter att tjäna deg på allt möjligt utan att tänka ett skit på kommande generationer! Kapitalistsvin som du har förstört tillräckligt i landet, utan att komma här och läxa upp sunt tänkande människor, ditt förbannade avskräde..Blodsven

Gammelsvensk sa...

Käre Anonym!
Om det var den vision som landsbygdens nuvarande befolkning har som hade störst förutsättningar att "bli", så skulle din syn på den vara lika dystopisk.

Själv har jag inte min utkomst på landsbygden men jag behöver för den skull inte sträva efter att ställa till förtret för de som har det eller inte vill få sin livssituation ödelagd p.g.a. andras profitering.

Är man sverigedemokrat måste man minsann vara optimistisk och när det gäller min vilja att vara en del av framtiden, är den nog lika stor som din. Skillnaden är att vi inte har samma syn på hur den ska se ut.

Vem avgör vilket tillstånd som är en utopi?

Anonym sa...

@pessimistisk anonym
Oj sånt språk...
Speciellt då jag ser mig mer som kommunist än kapitalist... en väldigt entreprenörsinriktad sådan måhända men likväl handlar det om vad man väljer att göra med sitt kapital...

Så man ska helt enkelt låta landsbygden dö ut? Är det din åsikt att man ska svälta ut landsbygden? Att istället för att öppna upp möjligheten för människor på landsbygden att jobba ihop sitt leverne så ska man svälta de jävlarna? Eller vad är din tanke med ditt uttalande? Skrev du bara för att få skriva något negativt i största allmänhet eller fanns det en tanke bakom?

Genom investeringar i landsbygden kan denna överleva och utan investeringar kommer den långsamt dö ut. Eller menar du att den privata kapitalistiska drivkraften är dålig och att man istället ska höja skatten i storstäder för att sedan ge till landsbygden av ren välvilja? Utan något skapat mervärde? Kapitalism är ingen dålig drivkraft så länge den hålls i schakt av moral och etik något som Sverige med sin socialistiska grund lyckats väldigt bra med hela tiden.

Du och misstänker att du tillhör SD eftersom ni verkar hysa samma romantiserade Astrid Lindgrenbild av hur landsbygden ser ut och fungerar. Den är falsk, det är romantiserad bild av dåtiden ur barns ögon (ett av skälen till varför hennes böcker är just så underbara också). Man bör inte bita fast vid den bilden utan måste se vår plats i världen även våra mindre byar i Sverige måste bli en del av världen och inte bara en del av sin kommun.

Framtiden stannar inte för att man ställer sig ivägen, man blir bara överkörd och som i ditt fall bitter. Den kan justera lite lite grann om man istället omfamnar den.

Tyvärr är aggressionen i ditt språk så stark att jag inte tror att du kommer överhuvudtaget fundera över vad skrivit utan lägga tiden på att ta fram ytterligare namn att kalla mig och andra svordomar att kasta. En typisk inställning hos någon som ingen vill lyssna på eftersom de aldrig har något vettigt att säga.

@Gammelsvensk
Utopi utgörs ju självklart av individen själv eller gruppen av liktänkande. Därav min referens till SDs dystopiska syn, den som handlar om hur den påhittade islamiseringen från invandringen som tydligen leder till att det svenska samhället skulle assimileras till muslimskt samhället. Väldigt mörkt och hotfull och minst lika underhållande att höra personer återberätta som sanning med allvar i rösten.

Jag läste ditt inlägg som att landsbygden höll på att avbefolkas? Att det fanns ett problem med hur nuvarande situation såg ut? Där resurser inte hamnade ute i landsbygden utan av privata intressen sögs ur den. Och där ser jag den enda möjligheten för landsbygden att de själva kapitaliserar på sina resurser. Om en ort har ett företag som redan äger mark och nyttjar denna efter ett mer kommunistiskt eller socialistiskt tänkande i harmoni med de boende så får de större bolagen väldigt svår att göra något åt saken.

Men då antar jag att jag misstolkat dig. Är det bara själva teorin kring att Sverige troligen kommer att få stora strömmar av invandrare då mänskligheten långsamt förstör miljön och det är från ekvatorn och utåt som det blir obeboeligt som du är oroad/upprörd över?

Gammelsvensk sa...

Tack Blodsven!
Du lyfter min dag. Jag skrattar hellre än jag gråter och detta bidrar du till med jämna mellanrum.

Anonym sa...

Oj, ja SD vill man ju ha i riksdagen...

"Tack herr/fru talman, det var många svåra ord från föregående talare och vill bara komma hit och skratta lite åt det han sagt och kalla honom Blodsven. Tack för mig."

Nästan så man vill ha åtminstone någon av er i riksdagen så att riksdagsdebatterna på dagarna blev lite roligare att följa.

Gammelsvensk sa...

Anonym;
Du har totalt missuppfattat vad mitt inlägg handlade om. Stycket om "invandrare" var endast ett referat till den länkade artikeln.

Jag har inte påstått att några privata intressen nu suger ut landsbygden. Själva andemeningen i det jag skrev var att istället för att tillskjuta resurser för att kunna bibehålla en viss social standard även på landsbygden så går man åt rakt motsatt håll vilket naturligtvis skyndar på avfolkningen. Människor vill ha tryggheten i närhet till t.ex. sjukvård och det kan svårligen invånarna avgöra på egen hand.

Den förmodade exploatering som det pratades om involverar bygdens folk enbart genom att det är deras skog och jord som man vill åt. Att dessa sedan skulle ta sina erhållna ersättningar för detta och flytta till storstäderna är inte vad de vill.

Oavsett vad du tror dig veta så är inte alla människor enbart intresserade av sitt eget välbefinnande utan ägnar även en tanke åt de efterkommande.

Med den fart som man redan nu skövlar t.ex. skogen så är inte heller denna förnyelsebar i den takt som skulle behövas för att räknas som outsinlig källa. Träd behöver ett antal år på sig för att växa och vad som tas ur marken kan inte alltid återställas.

"Kapitalism är ingen dålig drivkraft så länge den hålls i schakt av moral och etik..." skriver du. Det är ju exakt vad som inte görs!

När det gäller att påpeka hur andra människor uttrycker sig i tal och skrift, anser jag det vara en svaghet värre än den man hakar upp sig på. Du förstod säkert hans budskap, eller hur?

Gammelsvensk sa...

Anonym eller Anonym;
Det är nu lite svårt att veta vem som är vem. Det kanske inte är alltför betungande att skriva en enkel signatur för att lättare kunna identifieras?

Anonym sa...

Vet ej om anonym/anonym är samma pajas? Grundartikeln handlar ju om att det ev väller in en helvetes massa "flyktingar", som jag jävlar i mig inte har någon somhelst lust att skänka bort mitt land till. Blev du dessutom kommunist nu, mitt i allt jävla svammel om investeringar. "Typisk inställning hos någon som inte har något vettigt att säga" Ger mig fan på att du är en typiskt arbetsskygg politiker som tror sig begripa allt, men har grundfel i allt. Har du lyssnat eller ens försökt begripa ett skit av vad jag har sagt då, din förbannade besserwisser...Blodsven

Gammelsvensk sa...

Blodsven;
Hans kommentar på din kommentar var mycket längre än hans kommentar på min kommentar och dessutom vet jag inte ens vad han kommenterade för jag hittar inget i din kommentar som passar in på hans kommentar??

Detta blev lika rörigt som hans kommentarer.

Anonym sa...

Jadu Britt, är karljäveln politiker så har han väl sina kommunistpolare att rådfråga om allmänheten blir besvärlig....men jag är redo, för jag har inget att dölja...Blodsven

Ann-Marie sa...

Tänk att alla dessa anonyma är så pass andefattiga att dom inte ens kan komma på en pseudonym när dom nu är så fega att dom inte kan skriva under eget namn.

Gammelsvensk sa...

Ja Ann-Marie, dessa verkar bara vara tuffa när de tror sig ha övertaget från början eller när de kommer i flock. Annars är det visst inte mycket med dem.

Anonym sa...

Som vanligt kan aldrig PK-arsel hantera klarspråk, utan låtsas komma med underfundiga (totalt meningslösa) utlägg som ex.vis Astrid Lindgren??? Kanske valdagen kan få dig att inse att verkligheten lurar bakom hörnet...Blodsven

SolGuru sa...

Det vore intressant att höra hur "anonym" tänker sig att miljön ska räddas om man flyttar människor från fattiga länder med låg miljöpåverkan, till "rika" länder med extremt hög miljöpåverkan. Det är uppenbart att invandring är ett rent självändamål för vissa, där till och med de mest uppenbara motargumenten förvandlas till ursäkter, förklaringar och motiv.

Gammelsvensk sa...

Hej SolGuru!
Jag tror inte att den anonyme har några väl utvecklade tankar om något. Han har nog främst ett behov av att demonstrera sitt ordförråd.

robban sa...

tja med tanke på hur svårt det är att få tag på vettiga tomter ute på vishan så der jag inte hur en utveckling ska funka, bor ca 3 mil från en större stad och vill man bygga ett eget hus lite på en täppa så finns det på sin höjd lite marktomt i ett träsk, bonnjävlarna släpper inte ifrån sig en kvadratmillimeter av skog eller betessmark till nybyggen åtminstånde häromkring. gammla torp i skogen? sure de står och ruttnar bort för bonnfolk har köpt marken för jakträtt och skogen.

Gammelsvensk sa...

Robban;
Du har nog rätt i att många gårdar köpts upp för markens skull och det var ju så lantbruksnämnden ville ha det när de lurade bönder att dra på sig stora skulder för att köpa upp angränsande gårdar. Vem som helst fick inte köpa på den tiden.

Det kan nog även nu vara svårt att köpa enbart en tomt på landet men det finns gott om avstyckade ställen till salu om man kan tänka sig det. Själv köpte jag för en billig penning ett litet hus med tillhörande ladugård på en liten tomt. Inget märkvärdigt men fullt godtagbart för mina lite smått spartanska behov. Det viktiga är omgivningarna, vilka jag inte äger men ändå kan avnjuta fullt ut.

En vanlig anledning till att inte människor flyttar ut på landet, eller att många flyttar därifrån är just bristen på samhällsservice. Då hjälper inga subventioner för att starta ekologisk odling.