lördag 1 maj 2010

När det gäller vissa saker vill jag faktiskt backa!

Det är påfrestande att läsa nyheter nuförtiden. Särskilt efter vissa helger då det är, om möjligt, värre än vanligt. Självklart finns det fortfarande ungdomar som kan roa sig och inte enbart går ut för att droga sig och försöka ta livet av folk. Nu kanske inte det är den direkta tanken men man behöver inte mycket till sunt förnuft för att förstå att om man går ut för att slåss med knivar eller flaskor och sparka människor i huvudet så kan faktiskt detta bli följden.

Ett faktum är att det inte alltid varit så här. Det finns de som försvarar det med att "man minsann slogs med flaskor förr också" och det stämmer naturligtvis men hur vanligt var det jämfört med idag. I fyllan kunde man ju puckla på varandra men jag vill påstå att man inte var ute efter att ta livet av motståndaren, vilket ofta verkar vara fallet idag. Man beväpnar sig på alla möjliga vis innan man går ut medan man förr, på sin höjd, tog vad som råkade finnas i närheten när bråket uppstod.

Jag kan tänka mig ett flertal faktorer som har spelat in när allt blivit så normlöst som det är idag. Samhället har för det första mer eller mindre tagit ifrån föräldrar rätten, eller snarare skyldigheten att fostra sina barn. Det är numera samhällets ansvar. Nu är det ju också så att samhället även tagit ifrån sina egna representanter rätten att agera när barn eller ungdomar gör fel.

Idag gör man allt för att spara in på den "riktiga" välfärden genom att centralisera och göra allt så stort och ohanterligt som möjligt. De små skolor där elever och lärare lärde känna varandra och hade respekt för varandra får inte längre finnas på grund av att de inte är lönsamma. Små barn måste få vara olönsamma för de är vår investering för framtiden. De s.k. värstingar, som nuförtiden börjar bli mera regel än undantag,har också en gång varit små och hade då inte tillnärmelsevis den tillgång till resurser som de har idag när de redan sitter fast i kriminalitet och missbruk. "Det ska böjas i tid det som krokigt ska bli" säger man ju fortfarande men man lever inte efter de fina deviserna.

Nu skulle någon kunna säga att vi faktiskt har mycket mer resurser i skolan idag än vi hade förr. Om vi nu har det så har det väl i så fall visat sig vid det här laget att dessa har slagit fruktansvärt fel? Vi har ju faktiskt facit på att brottslighet och självdestruktion bland barn och ungdomar är mycket mera utbrett nu än det var innan man började "modernisera" samhället så till den milda grad att snart ingen människa känner sig hemma.
DN

I VF tycker man tydligen att lärarnas kompetens är problemet. Hur lätt kan det vara att inympa kunskap i elever som inte fått lära sig att lyssna?

Inga kommentarer: