måndag 22 mars 2010

Varför Miljöpartiet?

Miljöpartiet har ju på senare tid klättrat ganska rejält i opinionsundersökningar. Jag måste säga att jag inte riktigt förstår varför. Jag tycker inte att man hör särskilt mycket från det hållet så det är inte lätt att veta var de står i politiken. Kanske är det deras strategi att hålla sig neutrala och hoppas på att folk röstar på det parti som utmärker sig minst. Då avviker de ju åtminstone på något vis gentemot de andra riksdagspartierna. De verkar ju ha frångått en hel del av sina forna idéer sedan de bildade allians med S och V. EU t.ex, har de ju inte längre en tanke på att lämna och det var väl tidigare en av deras viktigaste frågor? I alla fall var det anledningen till att jag en gång i tiden röstade på dem. Om jag tänker närmare efter så hade de kanske inte så många frågor förutom EU och miljön.
Här följer ett litet urval av Miljöpartiets nuvarande politik, hämtat från deras hemsida. Öppna gränser, mera flum och nya skatter verkar vara vad de har att bjuda på.

-Abort är en mänsklig rättighet.

-Miljöpartiet vill ha en öppnare värld. Det ska inte vara förbehållet oss inom EU att röra sig fritt över gränser.

-Nedrusta och ersätta värnplikten med en frivillig värntjänst.

-Miljöpartiet vill att koldioxidskatten ska sättas så att klimatmålen nås. Det kommer att innebära högre bensinpriser.

-På sikt vill vi öka biståndet ytterligare.

-Vi vill bryta ner EU:s murar mot omvärlden.

-EU borde anpassa sig till sina nya medlemmar. Färre anpassningskrav för de nya länderna. Ja till Turkiets medlemskap.

-Grön skatteväxling går ut på att höja skatten på sådant som är miljöskadligt. De hushåll och företag som förbrukar mer energi och orsakar mer koldioxidutsläpp än genomsnittet får en skattehöjning.

-Vårt långsiktiga mål är att alla ska få bo och verka var helst i världen de önskar.

-Kungahuset ska inte ha något apanage och ska inte öppna riksårsmötet varje år.

-Att poliser skall utbildas på högskolor eller universitet, motsvarande el fil. kand om 120 poäng. Polisens möjligheter till massgripanden vid demonstrationer skall avskaffas.

-Vi vill betona vikten av dialog, integrering, respekt och delaktighet samt öppenhet när det handlar om att bekämpa terrorismen.

3 kommentarer:

Pelle sa...

Gör deras lista allmän så att HELA svenska folket förstår vad dom vill så sjunker förmodligen sympatierna för MP som en gråsten.

Anonym sa...

Ett mer meningslöst flumparti är det svårt att finna motstycke till! Någon påstod att 75% av väljarna är välutbildade kvinnor. Isåfall bevisar det bara att utbildning hjälper inte i alla lägen....Blodsven

Gammelsvensk sa...

Blodsven;
Saknas det sunt förnuft så hjälper ingen utbildning i världen. Man måste ju förstå hur man ska använda sina kunskaper.

Pelle;
Det är svårt att få människor att se till mer än en sak i taget och i detta fallet så grundar de väl sitt val av parti på miljön. Mp kan ju säga vad de vill för det är ändå inte många som orkar ta reda på om det är sant.