torsdag 4 mars 2010

Alla dessa forskare

"Stockholm är en delad stad. DN.se har frågat några av landets ledande forskare inom olika discipliner vilka de största utmaningarna är och vad man kan göra för att bryta segregationen."

-----------------------------

Vi börjar med Ryszard Szulkin, professor i sociologi vid Stockholms universitet. Han verkar tro att invandrarkvinnor snabbt skulle ge sig ut på arbetsmarknaden om inte vårdnadsbidraget fanns. Hans hypotes är att anledningen till att invandrare har sämre utbildning och bor i segregerade områden, i grunden är diskriminering.

Olof Åslund är professor vid institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) på Uppsala universitet. Han har faktiskt förstått att svårigheterna för invandrare att få arbete skulle kunna ha att göra med brister i utbildning och språk.

Irene Molina, universitetslektor i kulturgeografi vid institutet för bostads- och urbanforskning på Uppsala universitet. "Öppna de vita svenska öarna (privilegierade bostadsområden) för alla med hjälp av t.ex. särskilda lån för personer med migrantbakgrund, satsa på renovering av bostadsbestånd och offentliga platser i de stigmatiserade områdena, förbättra antidiskrimineringslagstiftningen och röj undan hindren på arbetsmarknaden." Hennes recept är alltså att vi nu ska ge invandrarna, inte bara handen eller t.o.m. armen utan även resten av kroppen.

Tove Pettersson, docent i kriminologi vid kriminologiska institutionen på Stockholms universitet. Även hon anser att vi ska öppna alla "gated communities" och se till att invandrarna får möjlighet att bosätta sig även i de dyrare områdena. Somliga av dem bor redan i dessa områden och bekostar ofta detta med något tvivelaktiga metoder. Hon tycker också att vi ska dra ner på kontrollen i utsatta områden för att inte i onödan reta upp våra gäster.
Till artikeln

Inga kommentarer: