måndag 8 mars 2010

Ibland kostar det att tro människor om gott!

Jag vet av erfarenhet att människor kan bete sig riktigt svinaktigt om de ser en chans att skaffa sig fördelar av detta. Det finns sådana som tränger sig fram i alla lägen för att riktigt få visa upp sig och sin förträfflighet. De är helt enkelt så vansinnigt förtjusta i sig själva att de inte ens reflekterar över om andra tycker likadant. För dem är det bara så.

Sedan har vi den andra gruppen av maktmänniskor. Dessa agerar gärna i det fördolda för att uppnå sina mål. De letar upp de lagom svaga vilka lätt låter sig manipuleras samtidigt som de är tillräckligt modiga (eller dumma) för att kliva fram och säga vad de tror är deras egen åsikt. Dessa är vad som brukar kallas de "nyttiga idioterna".

Denna senast beskrivna typ av maktmänniskor är i mina ögon mycket värre att råka ut för eftersom de, samtidigt som de är så uppslukade av sin fantastiska självbild är små, ängsliga individer som egentligen inte tror att de duger utan måste manipulera andra till att tro att de är guds gåva till mänskligheten. När de misslyckats i sina försök så ger de inte upp utan fortsätter träget med sina manipulationer och diverse smutskastningar för de kommer aldrig att ens fundera över om de möjligen kan göra något galet. De gör ju bara sin plikt emot sig själva.

Internet är ett väldigt bra forum för dessa människor för det ger i alla fall en bild av att man kan vara anonym. Med hjälp av sin inbillade anonymitet kan man då sitta och kasta ut den ena lögnen efter den andra bara man ser till att den inte lätt kan kontrolleras. Att t.ex. skriva inlägg på en blogg, radera denna, använda en andra blogg för att kopiera in ett tidigare, nu manipulerat, inlägg tillsammans med de ursprungliga kommentarerna är ett fiffigt sätt att "bevisa" att det man nu skriver är korrekt. Kommentatörerna kan ju inte bevisa motsatsen.

I längden vinner man ju förstås inte något på detta eftersom man kommer att utstråla opålitlighet och de som från början inte förstod kommer att lära sig av de dåliga erfarenheterna. Riktigt ensamma blir ju förstås aldrig dessa manipulerande människor. De hittar ständigt nya nyttiga idioter men de bör nog leta nya marker för sin draksådd eftersom de redan förorenade inte brukar ge så mycket. tillbaka.

Inga kommentarer: