fredag 16 oktober 2009

Pengar viktigare än människor?

Ett boende för psykiskt funktionshindrade på Norrstrand i Karlstad är utdömt på grund av fuktskador m.m. Kommunen är därför ute och letar nytt boende åt dessa. Det får förstås inte kosta för mycket.

"Nordbys lokaler på Kroppkärr kan delvis komma att byggas om till ett boende för personer med psykiska funktionshinder.
Närmaste granne är förskolan Kulingen.
– I sådana här frågor gäller det att visa mod, säger Hans Wennerholm, teknik- och fastighetsdirektör på Karlstads kommun."

Frågan är vem eller vilka det är som ska visa mod. Är det kommunen, personal på förskolan, barnen eller föräldrarna. Kanske är det de med psykiska funktionshinder som ska visa mod.

Nordby är ett f.d. motell som byggdes upp i början av 80-talet och är ett av flera billiga motell som ingick i en kedja som då hette Caravan. Det liknar mest ett tillfälligt bygge av moduler.

Jag kom att tänka på att vi tidigare haft både Ulleberg i Karlstad och Sätter på Hammarö, vilka båda var boenden för psykiskt handikappade men dessa utrymdes för ett antal år sedan på grund av att expertisen, eller möjligen staten, kom på att de som tidigare bott på den här typen av institutioner nu skulle klara sig i eget boende. Det var många människor som for illa efter det eftersom de inte klarade av att vara ensamma och dessutom hade trivts väldigt bra med boendet på "institution".

Ulleberg är ett ganska stort område med flera stora stenbyggnader, som i många år fått stå och förfalla. Nu har man dock börjat renovera husen och ett av dem står nu klart, inrett med lyxlägenheter som ska säljas för mellan 1,5 och 2,9 miljoner.

Verksamheten på Sätter lades också ner och på 90-talet tog försvaret över byggnaderna och gjorde forskningscenter av alltihop. Numera är det något slags företagscenter.

Båda dessa ställen var väldigt fina anläggningar och de som vistades där trivdes jättebra. Detta är inte de enda boenden som lades ner eller numera används till annat. Endast några kilometer ifrån där jag bor finns ett f.d. gruppboende. Det är numera hem för ensamkommande flyktingbarn.
VF

VF

Inga kommentarer: