onsdag 18 februari 2009

Vad säger han nu då?

Carl Bildt är nu igång och pratar sig varm igen. Om vad, är inte helt lätt att förstå. Om man läser artikeln flera gånger och analyserar varje stycke för sig så kan man kanske få lite hum om vad han egentligen säger. Är han Sveriges utrikesminister eller enbart lobbyist för EU?

"Detta år kommer vi att på olika sätt att minnas dessa för vår kontinents moderna gestaltning så avgörande händelser för sju, sex och två decennier sedan. Men när vi återkallar dessa minnen måste det också vara för att dra slutsatser om vår egen tid."

Här avser han väl andra världskriget, kalla kriget samt de kommunistiska diktaturernas fall. Vad är det då för speciellt med just 2009 som ska få oss att tänka på detta? Jo, han anser tydligen att EU´s och Nato´s utvidgning har förbättrat förutsättningarna för fred och stabilitet i Europa. Om inte utvidgningen fortsätter och Lissabonfördraget antas så kan det bli krig i östra och sydöstra Europa. Lilla Sverige ska ju också stå för ordförandeskapet i år och mycket hänger ju på oss. Vi är ju så inflytelserika.
Den ekonomiska krisen ska vi tydligen också lösa genom EU´s utökade samarbete med östländer och arabländer.
Nu är ju jag bara en vanlig medborgare som försökt att tolka hans "svada". Om någon känner sig manad att upplysa mig i min okunnighet så vore jag enbart tacksam för det.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2484371.svd

Inga kommentarer: