lördag 7 februari 2009

Lätt att gnälla på enskilda poliser.

Detta är en kommentar hämtad från Ann-Charlotte Marteus inlägg om de "rasistiska" poliserna i Rosengård.

"Kommer dessa poliser att få stanna kvar inom yrket så KOMMER detta att orsaka OERHÖRDA spänningar, både inom polisen som yrkeskår , samt hos allmänheten. Sverige har endast 9 miljoner invånare. Utlänningar, "Apjävlar" eller vilka öknamn man än använder för svenskar med utländsk härkomst som bor i detta land, är HELT OACCEPTABELT , då omvärlden är bra mycket större än ankdamen Sverige, och visar bara på en EXTREMT OPASSANDE mentalitet som INTE SKA få finnas inom en poliskår! Dessa poliser SKA avskedas då det inte kommer att finnas någon annan utväg. Den svenska polisen ÄR redan så ineffektiv på att lösa vardagsnära brott , att en omorganisation inom polisen borde vara nödvändig för övrigt. Poliser som dessutom uppför sig olämpligt som i detta fall, borde utan pardon avskedas på stående fot , då de helt enkelt inte passar för detta yrket. Vem som helst med en normalt förstånd begriper på ren automatik detta."

Om vi skulle börja avskeda poliser på dessa grunder så kanske man ska ställa sig frågan vad det är för slags poliskår vi då ska ha. Att, som utomstående, sätta sig in i hur verkligheten ser ut för dagens poliser ser jag som nästintill omöjligt. Vad man kan förstå däremot är att deras uppgifter är många, varierande och att varje uppgift kräver individuell lösning. I många fall finns kanske inte heller tid till någon djupare reflektion utan det gäller att handla snabbt. Jag har svårt att se något gränsöverskridande i att människor på väg in i en besvärlig situation mobiliserar genom att peppa varandra på ett sätt, som kanske i andra sammanhang inte vore acceptabelt. Vi är ju av naturen utrustade med mekanismer som ska hjälpa oss i trängda lägen.
Vad är då en "passande mentalitet" på en polis? Jag kan tänka mig att de behöver ha tålamod, rättspatos, en stor portion mod samt förmåga att känna trygghet. Främst i relation till kollegor och överordnade. Om det är något som kan skapa "oerhörda spänningar" så är det väl just att man inte kan lita på de som borde stå en närmast.
Det är möjligt att det behövs en omorganisation men i vilken riktning? Vi har ju redan provat t.ex. dialogpoliser med, som jag förstår, ganska klent resultat. Att avskeda poliser ser jag inte som en lösning. Kanske polisens befogenheter inte är anpassade till dagens Sverige. Om så är fallet kanske man istället borde ompröva dessa. Som det nu ser ut så verkar ordet respekt ha fått en helt annan betydelse än den ursprungliga.

Inga kommentarer: