torsdag 11 november 2010

Hu, vad vi ställt till det!

I Karlstad såg sig alliansen tvungna att ta hjälp av Mp för att ta makten, vilket kostade ett antal delade kommunalrådsposter för att blidka dessa. Det blir också nödvändigt med en reglementsändring från 11 till 13 ledamotsplatser i kommunstyrelsen tack vare detta.

I Kil blev Sd vågmästare. Därför har nu C gått över till de rödgröna och är, när det gäller de nuvarande ledamöterna, utfrysta av Alliansen för all framtid.

I Hammarö kommun blev vi också vågmästare vilket innebar att miljöpartiet även där gick över till Alliansen som nu kunde bilda den första borgerliga majoriteten någonsin i denna tidigare knallröda kommun.

På riksnivån har ju Alliansen hittills hankat sig fram med hjälp av S men nu börjar det visst att kärva till sig på alla fronter. S blir, visserligen motvilligt, "indragna i ett samarbete" med Sd om att minska slöseriet med pengar i Regeringskansliet men hur länge ska de kunna undgå sådana situationer och vad tycker deras väljare är värst? Ofrivilligt samarbete med Sd eller ett mera frivilligt med alliansen? Det har också äntligen kommit till en inre kris inom det Socialdemokratiska partiet vilket väl egentligen borde ha hänt för längese´n. Det känns verkligen som om perioden fram till nästa val kommer att bli händelserik, komplicerad och mycket intressant. Vi som ska jobba ute i kommunerna kommer att ha all anledning i världen att kämpa på med att visa folk att vi finns och är ett utmärkt alternativ till de gamla, mer eller mindre korrupta, partierna.

Ikväll ska jag och mina "medsystrar" i kommunfullmäktige göra tjänst för första gången. Våra representanter i KF består faktiskt av enbart kvinnliga sådana. Vi har så här långt haft en del utbildningstillfällen för Landstinget och även varit och bevistat ett kommunfullmäktigemöte så lite olika varianter av bemötande har vi upplevt. De flesta faktiskt positiva. Den som hittills varit mest välkomnande och översvallande trevlig är en invandrare från Irak.

Under en av dagarna då vi hade utbildning med Landstinget dök det upp folk från svt Värmland. Anledningen var att dokumentera att Landstinget i Värmland nu fått flera invandrade ledamöter. Det hölls en intervju med dessa och utöver det gjordes ett experiment med handuppräckning. Tre frågor ställdes och vi ombads räcka upp handen om vi höll med. Första frågan var om vi tyckte att det var okey med mångfald inom landstinget. Alla räckte naturligtvis upp handen, inklusive vi sverigedemokrater. Fråga två och tre handlade om var vi var födda. Detta filmades förstås. När jag på kvällen såg på sändningarna så var inte denna omröstning med. Undrar varför?

Kvällens kommunfullmäktigemöte består mest i att välja kommunstyrelse och presidium så det blir väl en mera kortvarig mjukstart på det hela. Det ska i alla fall bli väldigt kul att komma igång.

Inga kommentarer: