fredag 27 november 2009

Nästa projekt för Djurrättsalliansen kanske?

De senaste dagarna har det varit mycket prat om hur vi i Sverige tar hand om våra grisar. Jag är naturligtvis glad för att vi har våra djurskyddslagar men jag undrar om vi får ha dem kvar orörda? EU brukar ju vara bra på att köra över oss när det gäller vissa saker.

Det visade sig att de som kallar sig Djurrättsalliansen, tydligen en sammanslutning av vegetarianer, har varit inne i gårdarnas svinstallar på nätterna, viket jag tycker känns obehagligt. Inte på grund av att jag inte tycker att vanskötsel skall avslöjas, om det nu var så, utan för att det visar hur utsatt man är när det gäller att skydda sina djur. Man låser ju inte gärna dörrar för att inte försvåra vid eventuell brand. Förövrigt är jag inte särskilt förtjust i dessa självutnämnda "djurskyddsinspektörer". Låt veterinärerna ta hand om djurskyddet för de är bäst lämpade att förstå om djur har det bra, utifrån sina naturliga behov.
Förutom detta så tycker jag inte att vi ska straffa alla grisbönder genom att bojkotta julskinkan. Det drabbar nämligen även dem som inte missköter sig.

En annan sak jag reagerar på är dessa långa djurtransporter som är tillåtna i EU. Sådana transporter sker inte bara nere i Europa utan även från Sverige. Man lastar in alldeles för många djur i transportbilar och de kan få vistas där i flera dygn utan varken mat eller vatten. Det händer att djuren dör av utmattning eller skador under resan. Somliga hästar har inte ens varit tänkta att gå till slakt utan var unga, friska individer som sålts som exempelvis ridhästar. Detta hör man inte mycket om.
Våra EU-parlamentariker är inte särskilt intresserade.

Internationella ridsportförbundet har nu bestämt att vissa smärtstillande medel ska vara tillåtna att använda på hästar som tävlar. Alla kan väl räkna ut vad följden blir för t.ex. en hopphäst som inte känner att den egentligen är skadad. Detta är vad pengar gör. Det är inte tillåtet i Sverige men när det gäller hästsport så är det ju även internationella tävlingar som hålls här, med deltagare från hela världen och speciellt från resten av Europa. Våra egna elitekipage är ju ganska frekvent nere i Europa och tävlar och har då inte samma utgångsläge som vissa andra. Undrar om internationella ridsportförbundet ändrar sig eller om det blir EU som lägger sig platt?


2 kommentarer:

Anonym sa...

"Låt veterinärerna ta hand om djurskyddet för de är bäst lämpade att förstå om djur har det bra, utifrån sina naturliga behov."

Det funkar inte så. Vilket vi har fått se bevis på nu. Tack Djurrättsalliansen säger. Tack för civilkurage och att ni bryr er, nu när politiker, näringsintressen eller tjänstemän inte bryr sig eller tar sitt ansvar.

Gammelsvensk sa...

http://www.nwt.se/asikter/debatt/article622013.ece