fredag 13 november 2009

Det ska visst vara ointressant vad det kostar?

Filipstad har två boenden för s.k. ensamkommande barn med totalt trettio ungdomar från Afghanistan och Somalia. Ungdomarna är mellan 13 och 18 år. Både asylsökande och de som fått uppehållstillstånd.

17-årige Asef har varit i Sverige i cirka 18 månader. Efter fyra månaders flykt från Afghanistan via Pakistan, Iran, Turkiet och Grekland hamnade han i Sverige.
– Jag kände till Sverige genom Svenska Afghanistankommitténs arbete under många år i mitt land. De organiserade skolgång, hjälp till familjer och sjukvård. Något som verkligen var bra.

I detta fall var definitivt inte Sverige första azylland (i vilket tanken är att man ska stanna) och hur finansieras dessa långa resor?

"Innan han kom till Filipstad gick han på restaurangskola i Stockholm."
Då borde han ju ha en utbildning och i Sverige lär det ska finnas gott om jobb, med tanke på att vi är öppna för arbetskraftsinvandring?

– Det är bra här. Vi har egna rum och sen kan vi umgås i gemensamma rum. Jag har också en kompis i grannhuset Masmästaren. Nu väntar jag på att min familj får komma till Sverige.

Varför flyr inte familjen tillsammans när tanken ändå är att resten av den också ska hit?

Enligt siffror från Migrationsverket är behovet av nya kommunplatser cirka 550.
Eftersom Sveriges kommuners ekonomi för tillfället inte är den bästa och inte heller statens finanser så blir det ju intressant att veta vad kalaset kostar.
1900/dygn och belagd plats utbetalas och detta gäller endast boendet. På ett år blir detta ca 700000 kronor. Kostnader för skolgång etc, tillkommer.

"Den årliga ersättningen från Migrationsverket till kommunerna är 500 000 kronor för ett kalenderår för att underlätta mottagandet och öka kvalitén." Innebär det då att mellanskillnaden på ca 200000 betalas av kommunen? På trettio boende blir det en hel del för lilla Filipstad med en total folkmängd på 10 644. Hur mycket det blir när Migrationsverket inte längre är med och betalar vill man inte ens tänka på.
VF


Kan också vara intressant att jämföra:

En 90-årig Karlstadsbo, som lider av ledgångsreumatism och besväras av kärlkramp, känner sig ledsen, ensam och otrygg.
Han vill ha plats i ett särskilt boende, något han har rätt till enligt länsrätten.
-Om vi skulle börja rucka på lagstiftningen och bevilja plats i särskilt boende för alla äldre som kände sig ensamma skulle vi få en lavin av ansökningar. Med tanke på att varje plats i särskilt boende kostar en halv miljon kronor om året skulle inte det vara hållbart.

Undrar om det är före eller efter att man tagit hand om pensionen?

Karlstads kommuns vård- och omsorgsnämnd säger nej och har nu begärt prövningstillstånd i kammarrätten.





6 kommentarer:

Milla sa...

Det som slår mig är att det måste finnas väldigt många som inte är löskunniga i vårt land. För vore alla bevandrade i amåskolans ABC så kan man ju utan att behöva att någon förklarar tydligt för en att det är åt helvete fel någonstans! Men detta spektakel försvarar folk, dom kan ju inte ha någon insikt alls. Ser inte "folk" att matematiken inte går ihop varken ekonomiskt eller logiskt (tänker på att man blir itutad hur ensamma dessa "barn" är men samidigt berättar dom om släkten som ska komma)

Gammelsvensk sa...

Jag skulle tro att största delen av de som vill kallas humanister är sådana som inte på något sätt blir drabbade och inte bryr sig ett dugg om framtiden eller hur andra blir påverkade. De växer i sina egna ögon när de är så "goda".

Se´n har vi ju de som tjänar på denna hantering plus gruppen "de fega", i vilken en stor del av våra etablerade politiker ingår.

Var det dumhet gudarna kämpade förgäves emot?

Ann-Marie sa...

En av sakerna som retar mig på den ofantliga immigrationen är att många gamla som de facto har jobbat ihop till sin pension ibland har det så knapert att dom nätt och jämnt har råd till mat och medicin. Men det är det ingen av makthavarna som bryr sig om. Moderna tiders ättestupa?

Göran Hagberg Gustaf Wasa sa...

Varje skäggigt barn kostar oss skattebetalare 1,5 miloner varje år. Och det är väldigt konstigt att då finns det lånade pengar till detta vansinne regeringen tillåter. Sedan lägger man i rask takt ner sjukhus,äldreboenden och skolor,vi måste samla oss och ge dom jävla helgalningarn till politiker sparken,det kan vi genom att dom är folkvalda,och endast mottagare av vad vi beställer av dom inte något annat så man undrar vems ärenden dessa korrupta skithögar går för inte är det våra.

Anonym sa...

vad jag letade efter, tack

Anonym sa...

Herrejävlar!! Är behovet av nya kommunplatser cirka 550?? Fy fan, det blir väl nästan TVÅ i varje kommun??? Hur ska vi klara det?