måndag 7 september 2009

Bildt, Israel och Jerusalem

Nu är det återigen klagomål på Israels bosättningar på Västbanken. Vår egen Carl Bildt kryper undan som vanligt och vill inte ha med Israel att göra just nu verkar det som. Han brukar ju vara så pratglad i andra sammanhang men nu ställer han in sitt besök tills vidare. Kan ha något med Aftonbladet att göra.

Jag har länge varit intresserad av att få veta fakta när det gäller konflikten mellan Israel och Palestina. Det är svårt att hitta opartiska artiklar för de flesta är skrivna av endera judiska sympatisörer eller muslimska sådana. Den här sammanställningen av Jerusalems historia verkar i alla fall vara faktabaserad och därmed trovärdig.

Efter att ha läst den har jag väl inte blivit så värst mycket klokare när det gäller vilka som kan anses ha största rätten till Jerusalem. Judarna verkar ju ha varit där först om det nu har betydelse. Ska man räkna på vilka som funnits där längst så kanske det inte är judarna men det beror väl på att de blivit bortjagade allt som oftast. Det verkar ju dessutom som om judarna är de som bäst förvaltat Jerusalem och har starkast anknytning. För mig framstår det i alla fall som om muslimerna är de som har minst anknytning till staden och heller inte särskilt stort intresse av att ta väl hand om den om man ser till nedanstående sammanställning.


Jerusalems historia

Jerusalem blir huvudstad för det judiska folket Kung David gjorde Jerusalem till huvudstad och religiöst center för det judiska folket i sitt kungarike år 1003 f. Kr. Fyrtio år senare byggde hans son Salomon templet (det religiösa och nationella centret för Israels folk) och gjorde staden till en blomstrande huvudstad i ett imperium som sträckte sig ändå från Eufrat till Egypten.

--------------------------------------------------------------------------------

Babylonierna erövrar Jerusalem

Den babyloniska kungen Nebukadnesar erövrade Jerusalem 586 f Kr, förstörde templet och skickade människorna i exil. Femtio år senare, när Babylon erövrades av perserna, tillät kung Cyrus judarna att återvända till sitt hemland och tillät dem självstyre. De byggde ett andra tempel på samma plats som det första och återuppbyggde staden och dess murar.


Alexander den Store erövrade Jerusalem år 332 f. Kr. Efter hans död styrdes staden av egyptier och sedan av seleuciderna från Syrien. Skändningen av templet och försöken att förtrycka den judisk-religiösa identiteten resulterade i en revolt.

--------------------------------------------------------------------------------

Jerusalem under Romarriket

Under ledning av Judah Mackabé besegrade judarna seleuciderna, återinvigde templet och återupprättade den judiska självständigheten under den hasmoneiska dynastin som varade i över 100 år, fram till Pompejus införde romerskt styre i Jerusalem. Kung Herodes, som installerades som romarnas härskare över Judéen (37 - 4 f.Kr.) inrättade kulturella centra i Jerusalem, upprättade magnifika offentliga byggnader och ombildade templet till ett praktfullt byggnadsverk.

En judisk revolt mot det romerska styret bröt ut år 66 e. Kr. när förtrycket förvärrades efter Herodes död. Under ett par år var Jerusalem fritt från utländskt styre, fram till år 70, då romerska legioner ledda av Titus erövrade staden och förstörde det andra templet. Judisk självständighet återställdes tillfälligt under Bar Kochba-revolten ( år 132-135), men återigen segrade romarna. Judarna förbjöds att komma in i staden som döptes om till Aelia Capitolina och byggdes om efter romerskt mönster.

Under det följande ett och ett halvt sekel var Jerusalem en liten provinsstad. Detta ändrades radikalt när den bysantinske härskaren Konstantin gjorde om Jerusalem till ett kristet center. Den Heliga gravens kyrka (år 335) är den första av flera storslagna byggnader som uppfördes i staden.

--------------------------------------------------------------------------------

Muslimskt styre

Muslimska arméer invaderade landet år 634 och fyra år senare erövrade Kalif Omar, Jerusalem. Endast under Abdul Maliks styre, som byggde Klippmoskén (år 691) var Jerusalem för en kort tid kalifens säte. Umayyad-dynastins sekellånga styre från Damaskus övertogs år 750 av abbasiderna från Bagdad, och med dem började Jerusalem att förfalla.

--------------------------------------------------------------------------------

Korsriddarna intar Jerusalem

Korsriddarna intog Jerusalem 1099, massakrerade dess judiska och muslimska innevånare och gjorde staden till huvudstad för Korsriddarkungadömet. Under korsriddarna förstördes synagogor, gamla kyrkor byggdes om och många moskéer gjordes om till kristna helgedomar. Korsriddarnas styre över Jerusalem tog slut 1197 när staden föll under kurden Saladin.

--------------------------------------------------------------------------------

Mamlukernas styre

Mamlukerna, en militär feodal aristokrati från Egypten, styrde Jerusalem från 1250. De byggde talrika graciösa byggnader men behandlade staden enbart som ett muslimskt teologiskt center och förstörde dess ekonomi genom vanskötsel och förödande skatter.

--------------------------------------------------------------------------------

Jerusalem under det Ottomanska riket De ottomanska turkarna, som under fyra sekel, erövrade Jerusalem 1517. Suleiman den Store byggde om stadens murar (år 1537), byggde Sultanens Pool och placerade ut allmänna fontäner runt om i staden. Efter hans död visade de centrala myndigheterna i Konstantinopel lite intresse för Jerusalem. Under 16- och 1700-talen fick Jerusalem erfara ett av sina värsta förfall.

Jerusalem började åter blomstra under 1800-talets senare hälft. Ett ökat antal judar återvände till sitt land, försvagade den ottomanska makten och det återupplivade europeiska intresset för det Heliga landet ledde till en förnyad utveckling av Jerusalem.

--------------------------------------------------------------------------------

Brittiskt styre

Den brittiska armén ledd av general Allenby intog Jerusalem 1917. Från 1922 till 1948 var Jerusalem det administrativa sätet för den Brittiska myndigheten i Landet Israel (Palestina), som överlämnats till Nationernas Förbund efter upplösningen av det Ottomanska imperiet efter första världskriget. Staden utvecklades snabbt och växte västerut till vad som blev ”New City”.

--------------------------------------------------------------------------------

Jerusalem - Staten Israels huvudstad Vid slutet av det Brittiska mandatet den 14 maj 1948 och i enlighet med FN:s resolution från den 29 november 1947, utropade Israel sin självständighet med Jerusalem som huvudstad. De arabiska länderna motsatte sig etablerandet av den judiska staten och startade ett allomfattande angrepp mot den nya staten vilket resulterade i 1948-49 års självständighetskrig. Eldupphörlinjerna vid krigets slut delade Jerusalem i två, med Jordanien som ockuperade Gamla stan och områden i norr och söder och Israel som höll kvar de västra och södra delarna av staden.

Jerusalem återförenades i juni 1967 som ett resultat av ett krig i vilket jordanierna försökte inta stadens västra delar. De judiska kvarteren i Gamla stan som förstörts under jordanskt styre, har återställts, och israeliska medborgare kan åter besöka sina heliga platser, vilket förnekades dem mellan 1948-67.
Israels ambassad Stockholm

Inga kommentarer: