måndag 13 juli 2009

En ickeexperts fundering.

Det pratas numera väldigt mycket om våra myckna utsläpp av olika slag och dessa ska enligt vetenskapen förstärka växthuseffekten.Det har de säkert rätt i men varför nämner man aldrig något om vad koldioxiden av naturen är ämnad för? Den tas upp av växter som omvandlar den till syre och det är ju en nödvändighet för allas vår överlevnad. Anledningen till att det numera blir överskott kan kanske vara att människan har tagit bort stora delar av den växtlighet som normalt skulle ha tagit vara på detta. De flesta som t.ex. pratar om "skogar" i Sverige, har aldrig sett riktiga skogar för de existerar inte längre i särskilt hög grad.

"Det är förstås omöjligt att säga exakt hur fort regnskogen utrotas, men de flesta forskare beräknar att nästan 10.000 kvadratmeter regnskog huggs ner varje sekund. Det motsvarar 2 fotbollsplaner. Varje dag försvinner ett område större än hela staden New York.

Ursprungligen täcktes cirka 12% av jordens yta av regnskog, men omkring hälften har idag utrotats. Det finns många anledningar till att regnskogen försvinner. De tre viktigaste är skogsavverkning, jordbruk och djuruppfödning. I samband med skogsavverkningen byggs vägar som förstör regnskogen och på det tillkommer gruvdrift och oljeletning."

Är det konstigt att det blir överskott på koldioxid? Inga forskare, miljönissar eller politiker i världen kan få mig att tro att detta avhjälps genom att vi byter bränsle eller att vi betalar mer pengar till staten i form av skatter. Om vi slutar med vår vansinniga överkonsumtion av allt mellan himmel och jord samt återplanterar utan att hugga ner en massa skog så kanske det finns en chans för kommande generationer.

Om det inte vore för människans benägenhet att gå till överdrifter så hade vi inte haft dessa problem. Det kanske måste gå så långt att vi utrotar oss själva och jorden får börja om utan oss.

Inga kommentarer: