måndag 6 juli 2009

De ointelligenta djuren vet hur man gör!

Ibland blir jag så trött på tjatet om jämställdhet,könsroller och genusperspektiv. Nu har man återigen bekymmer med att skolan inte klarar av sitt "jämställdhetsuppdrag". Vi måste ju lära barnen att pojkar och flickor fungerar på exakt samma vis och har samma förutsättningar om inte vi vuxna lär dem något annat.

Om vi nu tar alla genusforskare och andra pedagoger och ställer dem mot oss andra "vanliga dödliga", vilka är det då som försöker styra våra barn i en viss riktning? Jag är villig att slå vad om att normala föräldrar, mycket mer än pedagogerna, låter barnen själva avgöra om de vill leka med dockor eller bilar, ha blåa eller rosa strumpor.

Dessa genusfixerade individer tycks inte fatta att man kan vara jämställd utan att fördenskull tvingas vara lika. Jag inbillar mig att det är mera jämställdhet om man låter bilar och dockor vara valbara istället för att plocka bort dem helt och hållet.

När det gäller att flickor är både "snällare och duktigare" än pojkar i skolan så är det väl ett sedan länge känt fenomen. Att det skulle vara en skillnad i intelligens eller mognad kan man väl inte säga generellt. Det kan ju helt enkelt bero på att flickor är av naturen mera försiktiga än pojkar och därför inte vågar ägna sig åt annat än det som krävs för tillfället.

När det gäller förväntningar på barn i skolan så borde väl de vara desamma för flickor och pojkar. Att de, så gott de kan utifrån sina förutsättningar, ska lära sig det som skolan erbjuder. Ska det vara så satans svårt att acceptera att vi av naturen är olika? Det har väl inte ett dugg med jämställdhet att göra.
Svt

1 kommentar:

Berit sa...

Såg du den här artikeln?
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/barnunga/artikel_2559041.svd

IDENTITET. Är det en pojke eller flicka? Nej, den frågan om sitt barn Pop vill föräldrarna Nora och Jonas inte svara på. De vill ge sitt barn en så neutral uppväxt som möjligt där Pop ska slippa att bli bemött på ett visst sätt av omgivningen på grund av sitt kön.

– Det är taskigt att släppa ut sitt barn i världen med en lapp i ­pannan där det står rosa eller blå, säger Nora.