lördag 11 juli 2009

Det har faktiskt varit översvämning förr!

Nu regnar det så mycket så nu kommer de igång igen om sina klimatförändringar. Här i Värmland har man stora bekymmer med höjningen av vattennivåer i Vänern och Klarälven. Man har börjat förebygga översvämningar genom att tappa Vänern på vatten så att båtfolket börjar få problem med vattendjupet.

Att man blivit mera mån om att förhindra översvämningar beror väl till största delen på att det blivit så populärt att bygga vid eller på Vänerns vatten. Jag har själv varit med om översvämningar och vi som var barn tyckte att det var ganska roligt att åka flotte eller vada när man skulle någonstans. Vad de vuxna tyckte när vattnet rann in i källare kan man ju förstå men det var i alla fall aldrig något gnällande över klimatförändringar. Detta med förändringar är bevisligen ett återkommande fenomen.

1636: svår översvämning av Klarälven.
1701 svämmade Klarälven över svårt.
1708 svämmade Klarälven åter över. Kvarnen vid Vingan flöt bort.
1767 års vårflod var den värsta i mannaminne.
1782: nödår, översvämning.
1812: nödår.
1825: svår översvämning av Klarälven.
1830-1837: nödårsperiod med svält och sjukdomsepidemier.
1842 var ett svårt översvämningsår.
1851 regnade det så kraftigt att Näckån svämmade över och drog ner den gamla Kvarnstugan vid Näckå kvarn (jfr 1973 och 1997); svår missväxt.
1867-1869 var svåra nödår.
1916 inträffade en våldsam översvämning av Klarälven.
På några ställen nådde älven mellan bergen.
1959 svämmade Klarälven över, dock inte till 1916 års nivå.
1995 var vårfloden mycket hög i Klarälven.
1997 rasade jordmassor, bäckar skar sönder vägnätet i Klarälvdalen p g a skyfall på ännu frusen mark, hus utrymdes i Sysslebäck.

Historia

2 kommentarer:

Anonym sa...

översvämmningar på sommaren tycker jag mig se mer frekvent på senare tid,dock har det inte ett skit med klimatet att göra. trallhattarna som har hand om regleringarna av värnen och dess tillflöden håller kranen stängd förlänge för att hålla nivån i magasinen smockfulla och när det regnar på som fan som det gör i bland så svämmar det över och skapar problem nedstöms. när de väl måste släppa på allt vad det går för att minska på trycket i dammarna.
ergo, energibolagen väntar för länge med att släppa på vattnet vid skyfall för de loosar pengar på att sänka nivån i onödan.

robban

Gammelsvensk sa...

Jag kan ju inte annat än hålla med dig där.